Kiemelt hírek

IMG_2032

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke NagyváradonIMG_2032A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Janus Pannonius Szakkollégiumának meghívására, a Szent László Napok rendezvénysorozatának keretében érkezett Nagyváradra dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, akivel Györbiró András, a tudományos műhely egyik vezetője beszélgetett. A találkozónak a PKE Bartók terme adott helyet. A vendég megérkezett, a terem megtelt, így minden adott volt ahhoz, hogy elkezdődjön a beszélgetés. Elöljáróban Györbiró András röviden ismertette a Szakkollégium tevékenységét.
Dr. Kemény Dénes kezdetekben a magánéletéről beszélt, s az elmondottakból megtudhattuk, hogy milyen, amikor nem azokkal a dolgokkal foglalkozik, amelyek ismertté tették őt. Mesélt arról, hogy hogyan sikerült megnyerniük a három aranyérmet. A legfontosabb tényezőknek azt tartotta, hogy kiemelkedően jó játékosok legyenek a csapatban. Fontos, hogy a játékosok ne rivalizáljanak egymással, mindenki a csapat sikerét tartsa szem előtt, és nem a személyes sikert.
Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez a sportág is, akárcsak a többi, kitartó edzést igényel, még akkor is, ha már két olimpiai arannyal rendelkezik a csapat. Mint fogalmazott: “azért nem fognak a bírók két gól előnyt adni, mert látják, hogy van két olimpiai aranyunk”. Természetesen a szurkolók kérdésköre is előkerült. Kemény Dénes kiemelte: a szurkolók szeretete, az ami erőt ad a küzdésben és a kitartásban. Az egyik legérdekesebb kérdés még csak most következett: amikor a szülők a gyermeküket úszóiskolába íratják, miből derül ki az edző számára, hogy lesz-e belőle jó úszó, vagy jó vízilabdás? Kemény Dénes válaszában kifejtette: szerinte abból lesz a jó pólós, aki egy stresszes helyzetben is képes helyes döntést hozni. Ez a képesség már gyermekkorban is megmutatkozik.
Györbiró András kérdéssorozata után Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszönte meg a vendég jelenlétét és érdekes előadását, majd a résztvevők kérdezhettek a meghívottól. Felmerült a kérdés: hogyan tudta összeegyeztetni a családi életet a munkájával. “Nagyon sok türelem kellett hozzá. A család büszke arra, amit elértem, de nem büszkélkednek vele”.
A találkozó végén Kemény Dénes a szervezők kérésére kézjegyével látott el néhány vízilabdát és vízilabdasapkát, amelyeket a későbbiekben egy jótékonysági gála keretében fog elárverezni a Janus Pannonius Szakkollégium Gazdaság- és Társadalomtudomány Műhelye.
Varga Márton
DSC_0050

DSC_0049

DSC_0022

DSC_0059

DSC_0013