Ştiri recente

20121128_12_2

Atilla, mesajul hunilor – Carte despre cel mai mare strateg-războinic al antichității20121128_12_2În cadrul Zilelor Sfântul Ladislau – Zilele Maghiare de la Oradea, sâmbătă (29 iunie), de la ora 18, Góbé Csárda (str. Avântului) va fi locul unei prezentări de carte. Cartea scrisă de dr. Cey-Bert Róbert Gyula – scriitor, gastronom și istoric specializat pe antichitate -, „Atilla, mesajul hunilor”, va fi prezentată de Püski István, șeful Editurii Püski.
Preocupat de cercetarea credinței străvechi a maghiarilor, Cey-Bert Róbert Gyula s-a născut în 1938, pe 5 iulie, în Bárdudvarnok (județul Somogy). După finalizarea studiilor liceale, auzind de revolta din octombrie 1956, acesta s-a dus la Budapesta, unde a luptat în mai multe locuri alături de revoluționarii care au ieșit în stradă împotriva comunismului. Din cauza participării sale active la acea mișcare, Cey-Bert a fost nevoit să fugă din țară, iar bacalaureatul l-a putut da doar în Austria. A mers la facultate la Geneva, unde a studiat economia și sociologia, după care, la Sorbona (Paris), și-a scris doctoratul pe tema psihologiei obiceiurilor alimentare.
Ca om de afaceri, în 1966, a întemeiat Institutul de Cercetare a Motivației și Comunicării, la Geneva, iar în 1981 s-a mutat în Orientul îndepărtat, unde a fondat un Institut de Cercetare Gastronomică și a lucrat ca și consilier pentru hoteluri de lux și companii aeriene. În 1984, la Bangkok, scriitorul a fost ales secretar general al Consiliului Mondial Gastronomic, iar în 1996 (în Mexico City) el a devenit președintele acestui for. În timpul șederii sale în Orient, Cey-Bert a desfășurat mai multe cercetări legate de trecutul maghiarilor (în locuri precum Tibet sau Mongolia), dar și cercetări de istorie a religiilor (în Burma, Laos și Tailanda).
În 1996, scriitorul s-a mutat înapoi în Ungaria. Între 1998 și 2011 i-au apărut 27 de cărți în limba maghiară, conținând nu numai cercetări de istorie străveche, de istorie religioasă, de viticultură și de gastronomie, ci și poezii și romane.
Actualmente, Cey-Bert Róbert Gyula este profesor la Colegiul „Kodolányi János”, la Budapesta, la Székesfehérvar și la Siófok.