Ştiri recente

ki

Începe Zilele Sfântul LadislaukiRodul muncii unei echipe inimoase de aproximativ 20 de persoane, prima ediție a Zilelor Sfântul Ladislau stă să înceapă. Partea grea a trecut. Acum urmează partea și mai grea, căci prezența orădenilor la evenimentele din zilele de vineri, sâmbătă și duminică va arăta cât de bine am reușit să mediatizăm acțiunea noastră și, de ce nu, gradul de interes care există în rândul cetățenilor cu privire la întemeietorul frumosului nostru oraș.
Principalul organizator al Zilele Sf. Ladislau, Zatykó Gyula, motivează ideea unei asemenea sărbători prin faptul că, spre deosebire de Cluj-Napoca și alte orașe, la Oradea încă nu a fost niciodată un astfel de eveniment cultural maghiar. Timp de aproape 3 zile, așadar, toți orădenii, fie că sunt maghiari, români, evrei sau de altă nație, sunt așteptați cu mare drag la manifestările ce vor avea loc, în cea mai mare parte în Parcul Bălcescu (Rhédey). S-a ajuns la acest loc după ce Primăria a refuzat să permită organizatorilor desfășurarea într-un alt loc public, motivând că nu se poate ca circulația să fie închisă atâta timp. „Dorim să îl omagiem pe cel care a întemeiat Oradea și să-i răspândim mesajul. Ne gândim la Sfântul Ladislau ca la fondatorul orașului, ca la un rege-cavaler și ca la un sfânt”, spune Zatykó Gyula.
Implicată în organizare, Mihálka Melinda subliniază dorința de consolidare a patriotismului local. Vor fi peste 60 de ore de diverse activități culturale, artistice și de altă natură, toate fiind legate de Sf. Ladislau sau/și de acest oraș, toate categoriile de vârstă fiind așteptate la evenimente. În premieră, vineri (28 iunie), înainte de deschiderea oficială a Zilelor Sf. Ladislau, statuia acestuia (situată în fața Catedralei Romano-Catolice de pe str. Șirul Canonicilor) va fi ținta depunerilor de flori și coroane. Momentul deschiderii se va desfăşura în sala festivă a Universității Creștine Partium (str. Primăriei), de la ora 17, în prezența mai multor personalități invitate. Printre ele Ambasadorul Ungariei la București, Füzes Oszkár, dar și viceprimarul Csomós Miklos de la Budapesta. A fost invitat și primarul orașului Győr, însă acesta nu va putea participa deoarece, în aceeași perioadă, și acolo au loc evenimente dedicate Sfântului Ladislau. O atenție deosebită este acordată copiilor. Responsabil de activitățile pentru micuții orădeni, Nagy József Barna recomandă „Căruța cu povești”, care va veni în premieră la Oradea, dar și jocurile de societate cu piese uriașe, cu tematică istorică.
„Toate evenimentele dedicate copiilor se leagă de regele Ladislau. Încercăm să-i facem pe copii, care reprezintă viitorul, să se apropie prin joacă de povestea întemeietorului Oradiei”, spune Nagy. Părinții vor putea să își ducă copiii în Parcul Bălcescu, printre altele, pentru a participa la diverse ateliere de creație, activități care, din nou, nu sunt doar pentru micuții maghiari, ci pentru toți copiii din oraș, indiferent de naționalitate. De altfel, organizatorii au inclus în programul Zilelor Sfântului Ladislau și o expunere în limba română a profesorului Gheorghe Gorun, cel care va vorbi despre întemeietorul orașului nostru. De asemenea, orice orădean va fi binevenit la vizitele ghidate prin oraș și la Cetate, explicațiile fiind bilingve. Concursul culinar tematic va fi o altă atracție a acestui weekend. 11 echipe s-au înscris deja. Lor li s-a cerut să aleagă o epocă anume și să gătească preparate „istorice”, totul fiind întregit și de un aspect de look, căci cei implicați vor trebui să se îmbrace în concordanță cu epoca aleasă. Președintele juriului va fi maestrul bucătar Kiss Budai Tibor, chef-ul clujean care deține un record interesant: a gătit 210 pui, în același timp, într-o imensă tigaie. Un moment emoționant se anunță decernarea de premii simbolice pentru două familii cu mulți copii. Și când spunem mulți, știm ce vorbim: 10, respectiv 7 copii.
Ar fi greu să scriem într-un comunicat tot ceea ce este de văzut și de ascultat în cele aproape 3 zile. Motiv pentru care vă invităm să accesați pagina web a evenimentului (http://szentlaszlonapok.ro/ro/), unde veți regăsi programul integral și în limba română, dar și detalii despre majoritatea activităților.
Reprezentanții presei vor putea să își ridice ecusoanele de la cortul de Informații care va fi instalat în Parcul Rhedey (Bălcescu), cu ajutorul cărora vor avea acces și în culise (de exemplu la concerte).