Ştiri recente

zenekar

Muzică de turn la prima ediție a Zilelor Sfântul LadislauzenekarFormația de Suflători Tineri din Csökmő funcționează din 1996, sub conducerea lui Döge Csaba. Foștii școlari din momentul întemeierii trupei, au devenit între timp muzicieni adulți. Mulți dintre componenții grupului au ales muzica drept profesie pe viață. În ultimii 15 ani, suflătorii au avut numeroase apariții la Csökmő, în localitățile vecine, dar și în străinătate. S-au prezentat deja în Slovacia, în Transilvania, în Grecia, în Polonia și în Slovenia.
Din august 2002, an de an, trupa ia parte la concursul internațional al formațiilor de suflători organizat la Békéscsaba, precum și la evenimente organizate de Asociația Maghiară de Muzică pentru instrumente de suflat și de Majorete. Formația a fost răsplătită cu nenumărate premii și diplome. De ani de zile colaborează cu Asociația de Majorete de la Szeghalom, apărând la foarte multe spectacole comune la evenimente organizate în localitățile vecine. Nu există solicitare pe care trupa să nu o onoreze în cel mai profesionist mod cu putință, indiferent că este vorba despre muzică clasică sau despre o prestație de tip show.
În cadrul Zilelor Sfântul Ladislau, trupa formată din aproape 50 de membri va apărea de mai multe ori. Suflătorii de la Csökmő vor atrage atenția în centru, pe strada Republicii: a început evenimentul care omagiază întemeietorul Oradiei, prima ediție a Zilelor Sfântul Ladislau. Înainte de deschiderea festivă, de la ora 16:30, formația va apărea în fața publicului cu un spectacol care la Oradea va fi o adevărată curiozitate…de la înălțime. Așa numita muzică de turn este un gen care a fost la modă în secolul 17, scrisă special pentru alămuri și care, pe vremuri, a fost cântată pentru a marca momentele zilei, fie în turnul primăriei, fie în turnul bisericii. Această tradiție muzicală va fi reînviată de către cei de la Csökmő, din turnul bisericii reformate din Orașul Nou. Mai târziu, de la ora 17:30, formația va cânta și în Parcul Bălcescu. Printre altele, vor putea fi ascultate și melodii omagiale la adresa Sfântului Ladislau.