Ştiri recente

IMG_0602

Muzică veche în Parcul BălcescuIMG_0602Formația Musica Profana a fost întemeiată în 1987 și interpretează muzică din perioada secolelor 16 – 18 cu ajutorul unor instrumente specifice erei respective. Trupa a început să scoată pe piață materiale discografice la începutul anilor ’90, când muzicienii trăgeau deja cu ochii spre muzica britanică vocal-instrumentală. Dar, chiar și înainte de această perioadă, în repertoriul grupului și-au găsit loc operele interesante ale curților europene și compozițiile marilor compozitori din epoca barocă. De asemenea, pe lângă acestea, artiștii interpretau și compoziții autohtone precum poeziile lui Balassi Balint puse pe portativ, materialul Codexului Vietoris, melodiile și dansurile Lőcsei sau cele din Codex Caioni.
Membrii formației s-au perfecționat și specializat cu ajutorul unor cursuri internaționale de specialitate. Musica Profana a urcat pe scenă în compania unor grupuri și soliști renumiți din Ungaria și din alte țări, în cadrul unor producții muzicale de la festivaluri: Festivalul Bach de la Saint-Donat (Tours), Opera de la Varșovia, Festivalul de muzică veche de la Radovljic, Festivalul de muzică veche de la Miercurea Ciuc etc.). Trupa poate fi ascultată sistematic în Ungaria și în străinătate. Formația a avut parte de critici pozitive din partea a numeroase cotidiane și reviste de specialitate din țară și din străinătate.
Trupa Musica Profana va urca pe scenă în Parcul Bălcescu, în paralel cu concursul de gătit, în cadrul Zilelor Sf. Ladislau – Zilele Maghiare de la Oradea, în data de 29 iunie (sâmbătă), începând cu ora 10:30.